Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21]

Judecatorii
Capitolul 4

4:1 Copiii lui Israel iarasi au facut ce nu placea Domnului, dupa moartea lui Ehud.

4:2 Si Domnul i-a vandut in mainile lui Iabin, imparatul Canaanului, care domnea la Hator. Capetenia ostirii lui era Sisera, si locuia la Haroset-Goim.

4:3 Copiii lui Israel au strigat catre Domnul, caci Iabin avea noua sute de care de fier si, de douazeci de ani apasa cu putere pe copiii lui Israel.

4:4 Pe vremea aceea judecator in Israel era Debora, prorocita, nevasta lui Lapidot.

4:5 Ea sedea sub finicul Deborei, intre Rama si Betel, in muntele lui Efraim; si copiii lui Israel se suiau la ea ca sa fie judecati.

4:6 Ea a trimis sa cheme pe Barac, fiul lui Abinoam, din Chedes-Neftali, si i-a zis: Iata porunca pe care a dat-o Domnul Dumnezeul lui Israel: Du-te, indreapta-te spre muntele Taborului si ia cu tine zece mii de oameni din copiii lui Neftali si din copiii lui Zabulon;

4:7 voi trage spre tine, la paraul Chison, pe Sisera, capetenia ostirii lui Iabin, impreuna cu carele si ostile lui, si-l voi da in mainile tale.

4:8 Barac i-a zis: Daca vii tu cu mine, ma voi duce; dar daca nu vii cu mine, nu ma voi duce.

4:9 Ea a raspuns: Voi merge cu tine; dar nu vei avea slava in calea pe care mergi, caci Domnul va da pe Sisera in mainile unei femei. Si Debora s-a sculat si s-a dus cu Barac la Chedes.

4:10 Barac a chemat pe Zabulon si Neftali la Chedes; zece mii de oameni mergeau in urma lui, si Debora a plecat cu el.

4:11 Heber, chenitul, se despartise de cheniti, fiii lui Hobab, socrul lui Moise, si isi intinsese cortul pana la stejarul Taanaim, langa Chedes.

4:12 Au dat de stire lui Sisera ca Barac, fiul lui Abinoam, s-a indreptat spre muntele Taborului.

4:13 Si, de la Haroset-Goim, Sisera si-a strans spre paraul Chisonului toate carele, noua sute de care de fier, si tot poporul care era cu el.

4:14 Atunci Debora a zis lui Barac: Scoala-te, caci iata ziua cand da Domnul pe Sisera in mainile tale. Intr-adevar, Domnul merge inaintea ta. Si Barac s-a repezit de pe muntele Taborului, cu zece mii de oameni dupa el.

4:15 Domnul a pus pe fuga dinaintea lui Barac, prin ascutisul sabiei, pe Sisera, toate carele lui si toata tabara. Sisera s-a dat jos din carul lui si a fugit pe jos.

4:16 Barac a urmarit carele si ostirea pana la Haroset-Goim; si toata ostirea lui Sisera a cazut sub ascutisul sabiei, fara sa fi ramas un singur om.

4:17 Sisera a fugit pe jos in cortul Iaelei, nevasta lui Heber, chenitul; caci intre Iabin, imparatul Hatorului, si casa lui Heber, chenitul, era pace.

4:18 Iael a iesit inaintea lui Sisera si i-a zis: Intra, domnul meu, intra la mine si nu te teme! El a intrat la ea in cort, si ea l-a ascuns sub o invelitoare.

4:19 El a zis: Da-mi, te rog, putina apa sa beau, caci mi-e sete. Ea a deschis burduful cu lapte, i-a dat sa bea si l-a acoperit.

4:20 El i-a mai zis: Stai la usa cortului, si daca vine cineva si te intreaba: Este cineva aici?, sa raspunzi: Nu.

4:21 Iael, nevasta lui Heber, a luat un tarus de-al cortului, a pus mana pe ciocan, s-a apropiat incet de el si i-a batut tarusul in tampla, asa ca a raspuns pana in pamant. El adormise adanc si era rupt de oboseala; si a murit.

4:22 Pe cand Barac urmarea pe Sisera, Iael i-a iesit inainte si i-a zis: Vino, si-ti voi arata pe omul pe care-l cauti. El a intrat la ea, si iata ca Sisera statea intins, mort, cu tarusul batut in tampla.

4:23 In ziua aceea, Dumnezeu a smerit pe Iabin, imparatul Canaanului, inaintea copiilor lui Israel.

4:24 Si mana copiilor lui Israel a apasat greu asupra lui Iabin, imparatul Canaanului, pana ce au nimicit pe Iabin, imparatul Canaanului.