Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21]

Judecatorii
Capitolul 5

5:1 In ziua aceea, Debora a cantat aceasta cantare cu Barac, fiul lui Abinoam:

5:2 Niste capetenii s-au pus in fruntea poporului in Israel, Si poporul s-a aratat gata de lupta: Binecuvantati pe Domnul!

5:3 Ascultati, imparati! Luati aminte, domnitori! Voi canta, da, voi canta Domnului, Voi canta din lauta Domnului Dumnezeului lui Israel.

5:4 Doamne, cand ai iesit din Seir, Cand ai plecat din campiile Edomului, Pamantul s-a cutremurat, cerurile au picurat, Si norii au turnat ape cu galeata;

5:5 Muntii s-au clatinat inaintea Domnului, Sinaiul acela s-a clatinat inaintea Domnului Dumnezeului lui Israel.

5:6 Pe vremea lui Samgar, fiul lui Anat, Pe vremea Iaelei drumurile erau parasite, Si calatorii apucau pe cai strambe.

5:7 Capeteniile erau fara putere in Israel, fara putere, Pana cand m-am sculat eu, Debora, Pana cand m-am ridicat eu, ca o mama in Israel.

5:8 El isi alesese noi dumnezei: Atunci razboiul era la porti; Dar nu vedeai nici scut, nici sulita La patruzeci de mii in Israel.

5:9 Inima mea se indreapta spre capeteniile lui Israel, Spre aceia din popor care s-au aratat gata sa lupte. Binecuvantati pe Domnul!

5:10 Voi, care calariti pe magarite albe, Voi, care sedeti pe covoare, Si voi, care umblati pe drum - cantati!

5:11 Arcasii, din mijlocul adapatoarelor, Sa laude cu glasul lor binefacerile Domnului, Binefacerile carmuirii Sale in Israel. Atunci poporul Domnului s-a coborat la porti:

5:12 Trezeste-te, trezeste-te, Debora! Trezeste-te, trezeste-te si zi o cantare! Scoala-te, Barac, Si adu-ti robii de razboi, Fiul lui Abinoam!

5:13 Atunci o ramasita din popor a biruit pe cei puternici, Domnul mi-a dat biruinta asupra celor viteji.

5:14 Din Efraim au venit locuitorii lui Amalec. Dupa tine a mers Beniamin in ostirea ta. Din Machir au venit capeteniile, Si din Zabulon carmuitorii.

5:15 Mai marii lui Isahar au fost cu Debora, Si Isahar a venit dupa Barac, A fost trimis pe urma lui in vale. La paraiele lui Ruben Au fost mari hotarari!

5:16 Pentru ce ai ramas in mijlocul staulelor Sa asculti behaitul turmelor? La paraiele lui Ruben Mari au fost sfaturile!

5:17 Galaadul de dincolo de Iordan nu si-a parasit locuinta. Pentru ce a stat Dan pe corabii? Aser a stat pe malul marii Si s-a odihnit in limanurile lui.

5:18 Zabulon este un popor care a infruntat moartea, Si Neftali la fel, pe inaltimile din campie.

5:19 Imparatii au venit, s-au luptat; Atunci au luptat imparatii Canaanului La Tanaac, la apele Meghido; N-au luat nicio prada, nici argint.

5:20 Din ceruri se luptau, De pe cararile lor, stelele se luptau impotriva lui Sisera,

5:21 Paraul Chison i-a luat, Paraul din vremurile stravechi, paraul Chison! Suflete, calca-n picioare pe viteji!

5:22 Atunci copitele cailor au rasunat De goana, de goana nabadaioasa a razboinicilor lor.

5:23 Blestemati pe Meroza, a zis Ingerul Domnului, Blestemati, blestemati pe locuitorii lui; Caci n-au venit in ajutorul Domnului, In ajutorul Domnului, printre oamenii viteji.

5:24 Binecuvantata sa fie intre femei Iael, Nevasta lui Heber, chenitul! Binecuvantata sa fie ea intre femeile care locuiesc in corturi!

5:25 El a cerut apa, si ea i-a dat lapte; In pahar imparatesc i-a adus unt.

5:26 Cu o mana a luat tarusul, Si cu dreapta ciocanul lucratorilor, A lovit pe Sisera, i-a despicat capul, I-a sfaramat si strapuns tampla.

5:27 El s-a ghemuit: a cazut si s-a culcat la picioarele ei; S-a ghemuit si a cazut la picioarele ei; Acolo unde s-a ghemuit, acolo a cazut fara viata.

5:28 Pe fereastra, prin zabrele, Se uita mama lui Sisera si striga: Pentru ce zaboveste carul lui sa vina? Pentru ce vin carele lui asa de incet?

5:29 Cele mai intelepte dintre femeile ei ii raspund Si ea isi raspunde singura:

5:30 Negresit, au gasit prada! Si-o impart: O fata, doua fete de fiecare om; Prada de haine vopsite pentru Sisera; Prada de haine vopsite, cusute la gherghef, Doua haine vopsite si cusute la gherghef, De pus pe grumazul biruitorului!

5:31 Asa sa piara toti vrajmasii Tai, Doamne! Dar cei ce-L iubesc sunt ca soarele, cand se arata in puterea lui. Tara a avut odihna patruzeci de ani.