Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21]

Judecatorii
Capitolul 6

6:1 Copiii lui Israel au facut ce nu placea Domnului; si Domnul i-a dat in mainile lui Madian, timp de sapte ani.

6:2 Mana lui Madian a fost puternica impotriva lui Israel. Ca sa scape de Madian, copiii lui Israel fugeau in vagaunile muntilor, in pesteri si pe stanci intarite.

6:3 Dupa ce semana Israel, Madian se suia cu Amalec si fiii rasaritului si porneau impotriva lui.

6:4 Tabarau in fata lui, nimiceau roadele tarii pana spre Gaza; si nu lasau in Israel nici merinde, nici oi, nici boi, nici magari.

6:5 Caci se suiau impreuna cu turmele si corturile lor, soseau ca o multime de lacuste, erau fara numar, ei si camilele lor, si veneau in tara ca s-o pustiasca.

6:6 Israel a ajuns foarte nenorocit din pricina lui Madian, si copiii lui Israel au strigat catre Domnul.

6:7 Cand copiii lui Israel au strigat catre Domnul din pricina lui Madian,

6:8 Domnul a trimis copiilor lui Israel un proroc. El le-a zis: Asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel: Eu v-am scos din Egipt, Eu v-am scos din casa robiei.

6:9 V-am scapat din mana egiptenilor si din mana tuturor celor ce va apasau; i-am izgonit dinaintea voastra si v-am dat voua tara lor.

6:10 V-am zis: Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru; sa nu va temeti de dumnezeii amoritilor, in a caror tara locuiti. Dar voi n-ati ascultat glasul Meu.

6:11 Apoi a venit Ingerul Domnului si S-a asezat sub stejarul din Ofra, care era al lui Ioas, din familia lui Abiezer. Ghedeon, fiul sau, batea grau in teasc ca sa-l ascunda de Madian.

6:12 Ingerul Domnului i S-a aratat si i-a zis: Domnul este cu tine, viteazule!

6:13 Ghedeon I-a zis: Rogu-te, domnul meu, daca Domnul este cu noi, pentru ce ni s-au intamplat toate aceste lucruri? Si unde sunt toate minunile acelea pe care ni le istorisesc parintii nostri cand spun: Nu ne-a scos oare Domnul din Egipt? Acum Domnul ne paraseste si ne da in mainile lui Madian!

6:14 Domnul S-a uitat la el si a zis: Du-te cu puterea aceasta pe care o ai si izbaveste pe Israel din mana lui Madian; oare nu te trimit Eu?

6:15 Ghedeon I-a zis: Rogu-te, domnul meu, cu ce sa izbavesc pe Israel? Iata ca familia mea este cea mai saraca din Manase, si eu sunt cel mai mic din casa tatalui meu.

6:16 Domnul i-a zis: Eu voi fi cu tine, si vei bate pe Madian ca pe un singur om.

6:17 Ghedeon I-a zis: Daca am capatat trecere inaintea Ta, da-mi un semn ca sa-mi arati ca Tu imi vorbesti.

6:18 Nu Te departa de aici pana ma voi intoarce la Tine, sa-mi aduc darul si sa-l pun inaintea Ta. Si Domnul a zis: Voi ramane pana te vei intoarce.

6:19 Ghedeon a intrat in casa, a pregatit un ied si a facut azime dintr-o efa de faina. A pus carnea intr-un cos, si zeama a turnat-o intr-o oala, le-a adus sub stejar si I le-a pus inainte.

6:20 Ingerul lui Dumnezeu i-a zis: Ia carnea si azimele, pune-le pe stanca aceasta si varsa zeama. Si el a facut asa.

6:21 Ingerul Domnului a intins varful toiagului pe care-l avea in mana si a atins carnea si azimele. Atunci, s-a ridicat din stanca un foc care a mistuit carnea si azimele. Si Ingerul Domnului S-a facut nevazut dinaintea lui.

6:22 Ghedeon, vazand ca fusese Ingerul Domnului, a zis: Vai de mine, Stapane Doamne! Am vazut pe Ingerul Domnului fata-n fata.

6:23 Si Domnul i-a zis: Fii pe pace, nu te teme, caci nu vei muri.

6:24 Ghedeon a zidit acolo un altar Domnului si i-a pus numele Domnul pacii: altarul aceasta este si astazi la Ofra, care era a familiei lui Abiezer.

6:25 In aceeasi noapte, Domnul a zis lui Ghedeon: Ia vitelul tatalui tau si un alt taur de sapte ani. Darama altarul lui Baal, care este al tatalui tau, si taie parul inchinat Astarteii, care este deasupra.

6:26 Sa zidesti apoi si sa intocmesti, pe varful acestei stanci, un altar Domnului Dumnezeului tau. Sa iei taurul al doilea si sa aduci o ardere de tot, cu lemnul din stalpul idolului pe care-l vei taia.

6:27 Ghedeon a luat zece oameni dintre slujitorii lui si a facut ce spusese Domnul; dar, fiindca se temea de casa tatalui sau si de oamenii din cetate, a facut lucrul acesta noaptea, nu ziua.

6:28 Cand s-au sculat oamenii din cetate dis-de-dimineata, iata ca altarul lui Baal era daramat, parul inchinat idolului deasupra lui era taiat; si al doilea taur era adus ca ardere de tot pe altarul care fusese zidit.

6:29 Ei si-au zis unul altuia: Cine a facut lucrul acesta? Si au intrebat si au facut cercetari. Li s-a spus: Ghedeon, fiul lui Ioas, a facut lucrul acesta.

6:30 Atunci oamenii din cetate au zis lui Ioas: Scoate pe fiul tau, ca sa moara, caci a daramat altarul lui Baal si a taiat parul sfant care era deasupra lui.

6:31 Ioas a raspuns tuturor celor ce s-au infatisat inaintea lui: Oare datoria voastra este sa aparati pe Baal? Voi trebuie sa-i veniti in ajutor? Oricine va lua apararea lui Baal sa moara pana dimineata. Daca Baal este un dumnezeu, sa-si apere el pricina, fiindca i-au daramat altarul.

6:32 In ziua aceea au pus lui Ghedeon numele Ierubaal caci au zis ei: Apere-se Baal impotriva lui, fiindca i-a daramat altarul.

6:33 Tot Madianul, Amalec si fiii rasaritului, s-au strans impreuna, au trecut Iordanul si au tabarat in valea Izreel.

6:34 Ghedeon a fost imbracat cu Duhul Domnului; a sunat din trambita, si Abiezer a fost chemat ca sa mearga dupa el.

6:35 A trimis soli in tot Manase, care de asemenea a fost chemat sa mearga dupa el. A trimis soli in Aser, in Zabulon si in Neftali, care s-au suit sa le iasa inainte.

6:36 Ghedeon a zis lui Dumnezeu: Daca vrei sa izbavesti pe Israel prin mana mea, cum ai spus,

6:37 iata, voi pune un val de lana in arie; daca numai lana va fi acoperita de roua, si tot pamantul va ramane uscat, voi cunoaste ca vei izbavi pe Israel prin mana mea, cum ai spus.

6:38 Si asa s-a intamplat. In ziua urmatoare, el s-a sculat dis-de-dimineata, a stors lana si a scos roua din ea, care a dat un pahar plin cu apa.

6:39 Ghedeon a zis lui Dumnezeu: Sa nu Te aprinzi de manie impotriva mea, si nu voi mai vorbi decat de data aceasta. As vrea numai sa mai fac o incercare cu lana: numai lana sa ramana uscata, si tot pamantul sa se acopere cu roua.

6:40 Si Dumnezeu a facut asa in noaptea aceea. Numai lana a ramas uscata, si tot pamantul s-a acoperit cu roua.