Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27]

Leviticul
Capitolul 27

27:1 Domnul a vorbit lui Moise si a zis: Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le:

27:2 Cand se vor face juruinte Domnului, daca e vorba de oameni, ei sa fie ai Domnului, dupa pretuirea ta.

27:3 Iar pretuirea pe care o vei face unui barbat de la douazeci pana la saizeci de ani, sa fie de cincizeci de sicli de argint, dupa siclul Sfantului Locas;

27:4 daca este femeie, pretuirea sa fie de treizeci de sicli.

27:5 De la cinci pana la douazeci de ani, pretuirea sa fie de douazeci de sicli pentru un baiat, si de zece sicli pentru o fata.

27:6 De la o luna pana la cinci ani, pretuirea sa fie de cinci sicli de argint pentru un baiat, si de trei sicli de argint pentru o fata.

27:7 De la saizeci de ani in sus, pretuirea sa fie de cincisprezece sicli pentru un barbat, si de zece sicli pentru o femeie.

27:8 Daca cel ce a facut juruinta este prea sarac ca sa plateasca pretuirea aceasta facuta de tine, sa-l aduca la preot sa-l pretuiasca; si preotul sa faca o pretuire potrivit cu mijloacele omului aceluia.

27:9 Daca este vorba de dobitoacele care pot fi aduse ca jertfa Domnului, orice dobitoc care se va da Domnului va fi ceva sfant.

27:10 Sa nu-l schimbe si sa nu puna unul rau in locul unuia bun, nici unul bun in locul unuia rau; daca s-ar intampla sa se inlocuiasca un dobitoc cu altul, si unul si celalalt va fi sfant.

27:11 Daca este vorba de dobitoacele necurate care nu pot fi aduse ca jertfa Domnului, sa aduca dobitocul la preot,

27:12 care-i va face pretuirea, dupa cum va fi bun sau rau, si va ramane la pretuirea preotului.

27:13 Daca vrea sa-l rascumpere, sa mai adauge o cincime la pretuirea lui.

27:14 Daca cineva isi inchina Domnului casa, harazind-o Domnului ca un dar sfant, preotul sa-i faca pretuirea, dupa cum va fi buna sau rea, si sa ramana la pretuirea facuta de preot.

27:15 Daca cel ce si-a inchinat Domnului casa vrea s-o rascumpere, sa adauge o cincime la pretul pretuirii ei, si va fi a lui.

27:16 Daca cineva inchina Domnului un ogor din mosia lui, pretuirea ta sa fie dupa catimea de samanta pe care o da, si anume cincizeci de sicli de argint pentru un omer de samanta de orz.

27:17 Daca isi inchina Domnului ogorul, cu incepere chiar din anul de veselie, sa ramana la pretuirea ta;

27:18 dar daca isi inchina Domnului ogorul dupa anul de veselie, atunci preotul sa-i socoteasca pretul dupa numarul anilor care mai raman pana la anul de veselie si sa-l scada din pretuirea ta.

27:19 Daca cel ce si-a inchinat Domnului ogorul vrea sa-l rascumpere, atunci sa mai adauge o cincime la argintul pretuit de tine, si ogorul sa ramana al lui.

27:20 Daca nu-si rascumpara ogorul si-l vinde altui om, nu va mai putea fi rascumparat.

27:21 Si cand va iesi cumparatorul din el la anul de veselie, ogorul acela sa fie inchinat Domnului, ca ogor harazit Lui; sa fie mosia preotului.

27:22 Daca cineva inchina Domnului un ogor cumparat de el, care nu face parte din mosia lui,

27:23 preotul sa-i socoteasca pretul dupa cat face pretuirea pana la anul de veselie, si omul acela sa plateasca in aceeasi zi pretul hotarat de tine, ca lucru inchinat Domnului.

27:24 In anul de veselie, ogorul sa se intoarca la acela de la care fusese cumparat si din mosia caruia facea parte.

27:25 Toate pretuirile sa se faca in siclii Sfantului Locas: siclul are douazeci de ghere.

27:26 Nimeni nu va putea sa inchine Domnului pe intaiul nascut din vita lui, care chiar este al Domnului ca intai nascut: fie bou, fie miel, este al Domnului.

27:27 Daca este vorba insa de un dobitoc necurat, sa-l rascumpere cu pretul pretuit de tine, mai adaugand inca o cincime; daca nu este rascumparat, sa fie vandut dupa pretuirea ta.

27:28 Tot ce va darui un om Domnului prin fagaduinta, din ce are, nu va putea nici sa se vanda, nici sa se rascumpere: fie om, fie dobitoc, fie un ogor din mosia lui; tot ce va fi daruit Domnului prin fagaduinta va fi un lucru preasfant pentru Domnul.

27:29 Niciun om inchinat Domnului prin fagaduinta nu va putea fi rascumparat, ci va fi omorat.

27:30 Orice zeciuiala din pamant, fie din roadele pamantului, fie din rodul pomilor, este a Domnului; este un lucru inchinat Domnului.

27:31 Daca vrea cineva sa rascumpere ceva din zeciuiala lui, sa mai adauge o cincime.

27:32 Orice zeciuiala din cirezi si din turme, din tot ce trece sub toiag, sa fie o zeciuiala inchinata Domnului.

27:33 Sa nu se cerceteze daca dobitocul este bun sau rau si sa nu se schimbe; daca se inlocuieste un dobitoc cu un altul, si unul si celalalt va fi sfant, si nu vor putea fi rascumparati.

27:34 Acestea sunt poruncile pe care le-a dat lui Moise, Domnul, pentru copiii lui Israel, pe muntele Sinai.