Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24]

Luca
Capitolul 11

11:1 Intr-o zi, Isus Se ruga intr-un loc anumit. Cand a ispravit rugaciunea, unul din ucenicii Lui I-a zis: Doamne, invata-ne sa ne rugam, cum a invatat si Ioan pe ucenicii lui.

11:2 El le-a zis: Cand va rugati, sa ziceti: Tatal nostru care esti in ceruri! Sfinteasca-se Numele Tau; vie Imparatia Ta; faca-se voia Ta, precum in cer, asa si pe pamant.

11:3 Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua in fiecare zi;

11:4 si ne iarta noua pacatele noastre, fiindca si noi iertam oricui ne este dator; si nu ne duce in ispita, ci izbaveste-ne de cel rau.

11:5 Apoi le-a mai zis: Daca unul dintre voi are un prieten si se duce la el la miezul noptii si-i zice: Prietene, imprumuta-mi trei paini,

11:6 caci a venit la mine de pe drum un prieten al meu si n-am ce-i pune inainte;

11:7 si daca, dinauntrul casei lui, prietenul acesta ii raspunde: Nu ma tulbura; acum usa este incuiata, copiii mei sunt cu mine in pat, nu pot sa ma scol sa-ti dau paini -

11:8 va spun: chiar daca nu s-ar scula sa i le dea, pentru ca-i este prieten, totusi, macar pentru staruinta lui suparatoare, tot se va scula si-i va da tot ce-i trebuie.

11:9 De aceea si Eu va spun: cereti, si vi se va da; cautati, si veti gasi; bateti, si vi se va deschide.

11:10 Fiindca oricine cere capata; cine cauta gaseste; si celui ce bate i se deschide.

11:11 Cine este tatal acela dintre voi, care, daca-i cere fiul sau paine, sa-i dea o piatra? Ori, daca cere un peste, sa-i dea un sarpe in loc de peste?

11:12 Sau, daca cere un ou, sa-i dea un scorpion?

11:13 Deci, daca voi, care sunteti rai, stiti sa dati daruri bune copiilor vostri, cu cat mai mult Tatal vostru cel din ceruri va da Duhul Sfant celor ce I-L cer!

11:14 Isus a scos dintr-un bolnav un drac care era mut. Dupa ce a iesit dracul, mutul a grait, si noroadele s-au mirat.

11:15 Dar unii ziceau: El scoate dracii cu Beelzebul, domnul dracilor.

11:16 Altii, ca sa-L ispiteasca, Ii cereau un semn din cer.

11:17 Isus le-a cunoscut gandurile si le-a zis: Orice imparatie dezbinata impotriva ei este pustiita; si o casa dezbinata impotriva ei se prabuseste peste alta.

11:18 Deci, daca Satana este dezbinat impotriva lui insusi, cum va dainui imparatia lui, fiindca ziceti ca Eu scot dracii cu Beelzebul?

11:19 Si daca Eu scot dracii cu Beelzebul, fiii vostri cu cine ii scot? De aceea ei insisi vor fi judecatorii vostri.

11:20 Dar, daca Eu scot dracii cu degetul lui Dumnezeu, Imparatia lui Dumnezeu a ajuns pana la voi.

11:21 Cand omul cel tare si bine inarmat isi pazeste casa, averile ii sunt la adapost.

11:22 Dar daca vine peste el unul mai tare decat el si-l biruie, atunci ii ia cu sila toate armele in care se incredea si imparte prazile luate de la el.

11:23 Cine nu este cu Mine este impotriva Mea; si cine nu aduna cu Mine risipeste.

11:24 Duhul necurat, cand iese afara dintr-un om, umbla prin locuri fara apa si cauta odihna. Fiindca n-o gaseste, zice: Ma voi intoarce in casa mea, de unde am iesit.

11:25 Si, cand vine, o gaseste maturata si impodobita.

11:26 Atunci se duce de mai ia cu el alte sapte duhuri, mai rele decat el; intra impreuna in casa, se asaza in ea, si starea de pe urma a omului aceluia ajunge mai rea decat cea dintai.

11:27 Pe cand spunea Isus aceste vorbe, o femeie din norod si-a ridicat glasul si a zis: Ferice de pantecele care Te-a purtat si de tatele pe care le-ai supt!

11:28 Si El a raspuns: Ferice mai degraba de cei ce asculta Cuvantul lui Dumnezeu si-l pazesc!

11:29 Pe cand noroadele se strangeau cu gramada, El a inceput sa spuna: Neamul acesta este un neam viclean; el cere un semn; dar nu i se va da alt semn decat semnul prorocului Iona.

11:30 Caci dupa cum Iona a fost un semn pentru niniveni, tot asa si Fiul omului va fi un semn pentru neamul acesta.

11:31 Imparateasa de la miazazi se va scula, in ziua judecatii, alaturi de barbatii acestui neam si-i va osandi; pentru ca ea a venit de la capatul pamantului ca sa auda intelepciunea lui Solomon; si iata ca aici este Unul mai mare decat Solomon.

11:32 Barbatii din Ninive se vor scula, in ziua judecatii, alaturi de neamul acesta si-l vor osandi, pentru ca ei s-au pocait la propovaduirea lui Iona; si iata ca aici este Unul mai mare decat Iona.

11:33 Nimeni n-aprinde o lumina, ca s-o puna intr-un loc ascuns sau sub banita; ci o pune intr-un sfesnic, pentru ca cei ce intra sa vada lumina.

11:34 Ochiul este lumina trupului tau. Daca ochiul tau este sanatos, tot trupul tau este plin de lumina; dar daca ochiul tau este rau, trupul tau este plin de intuneric.

11:35 Ia seama, dar, ca lumina care este in tine sa nu fie intuneric.

11:36 Asa ca, daca tot trupul tau este plin de lumina, fara sa aiba vreo parte intunecata, va fi in totul plin de lumina, intocmai ca atunci cand te-ar lumina o lampa cu lumina ei mare.

11:37 Pe cand vorbea Isus, un fariseu L-a rugat sa pranzeasca la el. El a intrat si a sezut la masa.

11:38 Fariseul a vazut cu mirare ca Isus nu Se spalase inainte de pranz.

11:39 Dar Domnul i-a zis: Voi, fariseii, curatati partea de afara a paharului si a blidului, dar launtrul vostru este plin de jefuire si de rautate.

11:40 Nebunilor, oare Acela care a facut partea de afara n-a facut si pe cea dinauntru?

11:41 Dati mai bine milostenie din lucrurile dinauntru, si atunci toate va vor fi curate.

11:42 Dar vai de voi, fariseilor! Pentru ca voi dati zeciuiala din izma, din ruta si din toate zarzavaturile, si dati uitarii dreptatea si dragostea de Dumnezeu: pe acestea trebuia sa le faceti, si pe celelalte sa nu le lasati nefacute!

11:43 Vai de voi, fariseilor! Pentru ca voi umblati dupa scaunele dintai la sinagogi si va place sa va faca lumea plecaciuni prin piete!

11:44 Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi sunteti ca mormintele care nu se vad si peste care oamenii umbla fara sa stie.

11:45 Unul din invatatorii Legii a luat cuvantul si I-a zis: Invatatorule, spunand aceste lucruri ne ocarasti si pe noi.

11:46 Vai si de voi, invatatori ai Legii, a raspuns Isus. Pentru ca voi puneti pe spinarea oamenilor sarcini grele de purtat, iar voi nici macar cu unul din degetele voastre nu va atingeti de ele.

11:47 Vai de voi! Pentru ca voi ziditi mormintele prorocilor pe care i-au ucis parintii vostri.

11:48 Prin aceasta marturisiti ca incuviintati faptele parintilor vostri; caci ei au ucis pe proroci, iar voi le ziditi mormintele.

11:49 De aceea Intelepciunea lui Dumnezeu a zis: Le voi trimite proroci si apostoli; pe unii din ei ii vor ucide, iar pe altii ii vor prigoni,

11:50 ca sa se ceara de la acest neam sangele tuturor prorocilor, care a fost varsat de la intemeierea lumii:

11:51 de la sangele lui Abel pana la sangele lui Zaharia, ucis intre altar si Templu; da, va spun, se va cere de la neamul acesta!

11:52 Vai de voi, invatatori ai Legii! Pentru ca voi ati pus mana pe cheia cunostintei: nici voi n-ati intrat, iar pe cei ce voiau sa intre i-ati impiedicat sa intre.

11:53 Dupa ce a iesit de acolo, carturarii si fariseii au inceput sa-L puna la stramtorare si sa-L faca sa vorbeasca despre multe lucruri;

11:54 I-au intins astfel laturi, ca sa prinda vreo vorba din gura Lui, pentru care sa-L poata invinui.