Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24]

Luca
Capitolul 13

13:1 In vremea aceea au venit unii si au istorisit lui Isus ce se intamplase unor galileeni, al caror sange il amestecase Pilat cu jertfele lor.

13:2 Credeti voi, le-a raspuns Isus, ca acesti galileeni au fost mai pacatosi decat toti ceilalti galileeni, pentru ca au patit astfel?

13:3 Eu va spun: nu; ci, daca nu va pocaiti, toti veti pieri la fel.

13:4 Sau acei optsprezece insi, peste care a cazut turnul din Siloam si i-a omorat, credeti ca au fost mai pacatosi decat toti ceilalti oameni care locuiau in Ierusalim?

13:5 Eu va spun: nu; ci, daca nu va pocaiti, toti veti pieri la fel.

13:6 El a spus si pilda aceasta: Un om avea un smochin sadit in via sa. A venit sa caute rod in el, si n-a gasit.

13:7 Atunci a zis vierului: Iata ca sunt trei ani de cand vin si caut rod in smochinul acesta, si nu gasesc. Taie-l. La ce sa mai cuprinda si pamantul degeaba?

13:8 Doamne, i-a raspuns vierul, mai lasa-l si anul acesta; am sa-l sap de jur imprejur si am sa-i pun gunoi la radacina.

13:9 Poate ca de acum inainte va face rod; daca nu, il vei taia.

13:10 Isus invata pe norod intr-o sinagoga in ziua Sabatului.

13:11 Si acolo era o femeie stapanita de optsprezece ani de un duh de neputinta; era garbova si nu putea nicidecum sa-si indrepte spatele.

13:12 Cand a vazut-o Isus, a chemat-o si i-a zis: Femeie, esti dezlegata de neputinta ta.

13:13 Si-a intins mainile peste ea: indata s-a indreptat si slavea pe Dumnezeu.

13:14 Dar fruntasul sinagogii, maniat ca Isus savarsise vindecarea aceasta in ziua Sabatului, a luat cuvantul si a zis norodului: Sunt sase zile in care trebuie sa lucreze omul; veniti, dar, in aceste zile sa va vindecati, si nu in ziua Sabatului!

13:15 Fatarnicilor, i-a raspuns Domnul, oare in ziua Sabatului nu-si dezleaga fiecare din voi boul sau magarul de la iesle si-l duce de-l adapa?

13:16 Dar femeia aceasta, care este o fiica a lui Avraam si pe care Satana o tinea legata de optsprezece ani, nu trebuia oare sa fie dezlegata de legatura aceasta in ziua Sabatului?

13:17 Pe cand vorbea El astfel, toti potrivnicii Lui au ramas rusinati; si norodul se bucura de toate lucrurile minunate pe care le facea El.

13:18 El a mai zis: Cu ce se aseamana Imparatia lui Dumnezeu si cu ce o voi asemana?

13:19 Se aseamana cu un graunte de mustar pe care l-a luat un om si l-a aruncat in gradina sa; el a crescut, s-a facut copac mare, si pasarile cerului si-au facut cuiburi in ramurile lui.

13:20 El a zis iarasi: Cu ce voi asemana Imparatia lui Dumnezeu?

13:21 Se aseamana cu aluatul pe care l-a luat o femeie si l-a pus in trei masuri de faina, pana s-a dospit toata.

13:22 Isus umbla prin cetati si prin sate, invatand pe norod si calatorind spre Ierusalim.

13:23 Cineva I-a zis: Doamne, oare putini sunt cei ce sunt pe calea mantuirii? El le-a raspuns:

13:24 Nevoiti-va sa intrati pe usa cea stramta. Caci va spun ca multi vor cauta sa intre, si nu vor putea.

13:25 Odata ce Stapanul casei Se va scula si va incuia usa, si voi veti fi afara si veti incepe sa bateti la usa si sa ziceti: Doamne, Doamne, deschide-ne!, drept raspuns, El va va zice: Nu stiu de unde sunteti.

13:26 Atunci veti incepe sa ziceti: Noi am mancat si am baut in fata Ta, si in ulitele noastre ai invatat pe norod.

13:27 Si El va raspunde: Va spun ca nu stiu de unde sunteti; departati-va de la Mine, voi toti lucratorii faradelegii.

13:28 Va fi plansul si scrasnirea dintilor, cand veti vedea pe Avraam, pe Isaac si pe Iacov si pe toti prorocii in Imparatia lui Dumnezeu, iar pe voi scosi afara.

13:29 Vor veni de la rasarit si de la apus, de la miazanoapte si de la miazazi si vor sedea la masa in Imparatia lui Dumnezeu.

13:30 Si iata ca sunt unii din cei de pe urma, care vor fi cei dintai, si sunt unii din cei dintai, care vor fi cei de pe urma.

13:31 In aceeasi zi, au venit cativa farisei si I-au zis: Pleaca si du-Te de aici, caci Irod vrea sa Te omoare.

13:32 Duceti-va, le-a raspuns El, si spuneti vulpii aceleia: Iata ca scot dracii si savarsesc vindecari astazi si maine, iar a treia zi voi ispravi.

13:33 Dar trebuie sa umblu astazi, maine si poimaine, fiindca nu se poate ca un proroc sa piara afara din Ierusalim.

13:34 Ierusalime, Ierusalime, care omori pe proroci si ucizi cu pietre pe cei trimisi la tine; de cate ori am vrut sa strang pe fiii tai, cum isi strange gaina puii sub aripi, si n-ati vrut!

13:35 Iata ca vi se va lasa casa pustie; dar va spun ca nu Ma veti mai vedea pana veti zice: Binecuvantat este Cel ce vine in Numele Domnului!