Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24]

Luca
Capitolul 4

4:1 Isus, plin de Duhul Sfant, S-a intors de la Iordan si a fost dus de Duhul in pustiu,

4:2 unde a fost ispitit de diavolul timp de patruzeci de zile. N-a mancat nimic in zilele acelea; si, dupa ce au trecut acele zile, a flamanzit.

4:3 Diavolul I-a zis: Daca esti Fiul lui Dumnezeu, porunceste pietrei acesteia sa se faca paine.

4:4 Isus i-a raspuns: Este scris: Omul nu va trai numai cu paine, ci cu orice cuvant care iese din gura lui Dumnezeu.

4:5 Diavolul L-a suit pe un munte inalt, I-a aratat intr-o clipa toate imparatiile pamantului

4:6 si I-a zis: Tie Iti voi da toata stapanirea si slava acestor imparatii; caci mie imi este data si o dau oricui voiesc.

4:7 Daca, dar, Te vei inchina inaintea mea, toata va fi a Ta.

4:8 Drept raspuns, Isus i-a zis: Inapoia Mea, Satano! Este scris: Sa te inchini Domnului Dumnezeului tau si numai Lui sa-I slujesti.

4:9 Diavolul L-a dus apoi in Ierusalim, L-a asezat pe streasina acoperisului Templului si I-a zis: Daca esti Fiul lui Dumnezeu, arunca-Te jos de aici;

4:10 caci este scris: El va porunci ingerilor Lui sa Te pazeasca;

4:11 si: ei Te vor lua pe maini, ca nu cumva sa Te lovesti cu piciorul de vreo piatra.

4:12 Isus i-a raspuns: S-a spus: Sa nu ispitesti pe Domnul Dumnezeul tau.

4:13 Dupa ce L-a ispitit in toate felurile, diavolul a plecat de la El, pana la o vreme.

4:14 Isus, plin de puterea Duhului, S-a intors in Galileea si I s-a dus vestea in tot tinutul dimprejur.

4:15 El invata pe oameni in sinagogile lor si era slavit de toti.

4:16 A venit in Nazaret, unde fusese crescut; si, dupa obiceiul Sau, in ziua Sabatului a intrat in sinagoga. S-a sculat sa citeasca,

4:17 si I s-a dat cartea prorocului Isaia. Cand a deschis-o, a dat peste locul unde era scris:

4:18 Duhul Domnului este peste Mine, pentru ca M-a uns sa vestesc saracilor Evanghelia; M-a trimis sa tamaduiesc pe cei cu inima zdrobita, sa propovaduiesc robilor de razboi slobozirea, si orbilor capatarea vederii; sa dau drumul celor apasati

4:19 si sa vestesc anul de indurare al Domnului.

4:20 In urma, a inchis cartea, a dat-o inapoi ingrijitorului si a sezut jos. Toti cei ce se aflau in sinagoga aveau privirile pironite spre El.

4:21 Atunci a inceput sa le spuna: Astazi s-au implinit cuvintele acestea din Scriptura pe care le-ati auzit.

4:22 Si toti Il vorbeau de bine, se mirau de cuvintele pline de har care ieseau din gura Lui si ziceau: Oare nu este acesta feciorul lui Iosif?

4:23 Isus le-a zis: Fara indoiala, Imi veti spune zicala aceea: Doctore, vindeca-te pe tine insuti; si Imi veti zice: Fa si aici, in patria Ta, tot ce am auzit ca ai facut in Capernaum.

4:24 Dar, a adaugat El, adevarat va spun ca niciun proroc nu este primit bine in patria lui.

4:25 Ba inca, adevarat va spun ca, pe vremea lui Ilie, cand a fost incuiat cerul sa nu dea ploaie trei ani si sase luni si cand a venit o foamete mare peste toata tara, erau multe vaduve in Israel;

4:26 si totusi Ilie n-a fost trimis la niciuna din ele, afara de o vaduva din Sarepta Sidonului.

4:27 Si multi leprosi erau in Israel, pe vremea prorocului Elisei; si totusi niciunul din ei n-a fost curatat, afara de Naaman, sirianul.

4:28 Toti cei din sinagoga, cand au auzit aceste lucruri, s-au umplut de manie.

4:29 Si s-au sculat, L-au scos afara din cetate si L-au dus pana in spranceana muntelui pe care era zidita cetatea lor, ca sa-L arunce jos in prapastie.

4:30 Dar Isus a trecut prin mijlocul lor si a plecat de acolo.

4:31 S-a coborat in Capernaum, cetate din Galileea, si acolo invata pe oameni in ziua Sabatului.

4:32 Ei erau uimiti de invatatura Lui, pentru ca vorbea cu putere.

4:33 In sinagoga se afla un om care avea un duh de drac necurat si care a strigat cu glas tare:

4:34 Ah! Ce avem noi a face cu Tine, Isuse din Nazaret? Ai venit sa ne prapadesti? Te stiu cine esti: Sfantul lui Dumnezeu.

4:35 Isus l-a certat si i-a zis: Taci si iesi afara din omul acesta! Si dracul, dupa ce l-a trantit jos, in mijlocul adunarii, a iesit afara din el, fara sa-i faca vreun rau.

4:36 Toti au fost cuprinsi de spaima si ziceau unii catre altii: Ce inseamna lucrul acesta? El porunceste cu stapanire si cu putere duhurilor necurate, si ele ies afara!

4:37 Si I s-a dus vestea in toate imprejurimile.

4:38 Dupa ce a iesit din sinagoga, a intrat in casa lui Simon. Soacra lui Simon era prinsa de friguri mari, si L-au rugat pentru ea.

4:39 El S-a plecat spre ea, a certat frigurile si au lasat-o frigurile. Ea s-a sculat indata si a inceput sa le slujeasca.

4:40 La asfintitul soarelui, toti cei ce aveau bolnavi atinsi de felurite boli, ii aduceau la El. El Isi punea mainile peste fiecare din ei si-i vindeca.

4:41 Din multi ieseau si draci care strigau si ziceau: Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu. Dar El ii mustra si nu-i lasa sa vorbeasca, pentru ca stiau ca El este Hristosul.

4:42 Cand s-a crapat de ziua, Isus a iesit si S-a dus intr-un loc pustiu. Noroadele au inceput sa-L caute in toate partile si au ajuns pana la El: voiau sa-L opreasca sa nu plece de la ei.

4:43 Dar El le-a zis: Trebuie sa vestesc Evanghelia Imparatiei lui Dumnezeu si in alte cetati; fiindca pentru aceasta am fost trimis.

4:44 Si propovaduia in sinagogile Galileii.