Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24]

Luca
Capitolul 8

8:1 Curand dupa aceea, Isus umbla din cetate in cetate si din sat in sat si propovaduia si vestea Evanghelia Imparatiei lui Dumnezeu. Cei doisprezece erau cu El;

8:2 si mai erau si niste femei care fusesera tamaduite de duhuri rele si de boli; Maria, zisa Magdalena, din care iesisera sapte draci,

8:3 Ioana, nevasta lui Cuza, ispravnicul lui Irod, Susana si multe altele care-L ajutau cu ce aveau.

8:4 Cand s-a strans o gloata mare si a venit la El norod din felurite cetati, Isus a spus pilda aceasta:

8:5 Semanatorul a iesit sa-si semene samanta. Pe cand semana el, o parte din samanta a cazut langa drum: a fost calcata in picioare si au mancat-o pasarile cerului.

8:6 O alta parte a cazut pe stanca; si, cum a rasarit, s-a uscat, pentru ca n-avea umezeala.

8:7 O alta parte a cazut in mijlocul spinilor: spinii au crescut impreuna cu ea si au inecat-o.

8:8 O alta parte a cazut pe pamant bun si a crescut si a facut rod insutit. Dupa ce a spus aceste lucruri, Isus a strigat: Cine are urechi de auzit sa auda.

8:9 Ucenicii Lui L-au intrebat ce inteles are pilda aceasta.

8:10 El le-a raspuns: Voua v-a fost dat sa cunoasteti tainele Imparatiei lui Dumnezeu, dar celorlalti li se vorbeste in pilde, ca macar ca vad, sa nu vada, si macar ca aud, sa nu inteleaga.

8:11 Iata ce inteles are pilda aceasta: Samanta este Cuvantul lui Dumnezeu.

8:12 Cei inchipuiti in samanta cazuta langa drum sunt cei ce aud; apoi vine diavolul si ia Cuvantul din inima lor, ca nu cumva sa creada si sa fie mantuiti.

8:13 Cei inchipuiti in samanta cazuta pe stanca sunt aceia care, cand aud Cuvantul, il primesc cu bucurie; dar n-au radacina, ci cred pana la o vreme, iar cand vine ispita, cad.

8:14 Samanta care a cazut intre spini inchipuieste pe aceia care, dupa ce au auzit Cuvantul, isi vad de drum si-l lasa sa fie inabusit de grijile, bogatiile si placerile vietii acesteia si n-aduc rod care sa ajunga la coacere.

8:15 Samanta care a cazut pe pamant bun sunt aceia care, dupa ce au auzit Cuvantul, il tin intr-o inima buna si curata si fac rod in rabdare.

8:16 Nimeni, dupa ce a aprins o lumina, n-o acopera cu un vas, nici n-o pune sub pat, ci o pune intr-un sfesnic, pentru ca cei ce intra sa vada lumina.

8:17 Fiindca nu este nimic acoperit, care nu va fi descoperit, nimic tainuit, care nu va fi cunoscut si nu va veni la lumina.

8:18 Luati seama, dar, la felul cum ascultati; caci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua si ce i se pare ca are.

8:19 Mama si fratii lui Isus au venit la El; dar nu puteau sa-I vorbeasca din pricina norodului.

8:20 Cineva I-a spus: Mama Ta si fratii Tai stau afara si vor sa Te vada.

8:21 Dar El, drept raspuns, a zis: Mama Mea si fratii Mei sunt cei ce asculta Cuvantul lui Dumnezeu si-l implinesc.

8:22 Intr-una din zile, Isus S-a suit intr-o corabie impreuna cu ucenicii Lui. El le-a zis: Haidem sa trecem dincolo de lac. Si au plecat.

8:23 Pe cand vasleau ei, Isus a adormit. Pe lac s-a starnit un asa vartej de vant, ca se umplea corabia cu apa; si erau in primejdie.

8:24 Au venit la El, L-au desteptat si au zis: Invatatorule, Invatatorule, pierim. Isus S-a sculat, a certat vantul si valurile infuriate, care s-au potolit: si s-a facut liniste.

8:25 Apoi a zis ucenicilor Sai: Unde va este credinta? Plini de spaima si de mirare, ei au zis unii catre altii: Cine este Acesta de porunceste chiar si vanturilor si apei, si-L asculta?

8:26 Au venit cu corabia in tinutul gherghesenilor, care este in dreptul Galileii.

8:27 Cand a iesit Isus la tarm, L-a intampinat un om din cetate, stapanit de mai multi draci. De multa vreme nu se imbraca in haina si nu-si avea locuinta intr-o casa, ci in morminte.

8:28 Cand a vazut pe Isus, a scos un strigat ascutit, a cazut jos inaintea Lui si a zis cu glas tare: Ce am eu a face cu Tine, Isuse, Fiul Dumnezeului celui Preainalt? Te rog nu ma chinui.

8:29 Caci Isus poruncise duhului necurat sa iasa din omul acela pe care pusese stapanire de multa vreme; era pazit, legat cu catuse la maini si cu obezi la picioare, dar rupea legaturile si era gonit de dracul prin pustiuri.

8:30 Isus l-a intrebat: Cum iti este numele? Legiune, a raspuns el; pentru ca intrasera multi draci in el.

8:31 Si dracii rugau staruitor pe Isus sa nu le porunceasca sa se duca in Adanc.

8:32 Acolo, pe munte, era o turma mare de porci care pasteau. Si dracii au rugat pe Isus sa le dea voie sa intre in ei. El le-a dat voie.

8:33 Dracii au iesit din omul acela, au intrat in porci, si turma s-a repezit de pe rapa in lac si s-a inecat.

8:34 Porcarii, cand au vazut ce se intamplase, au fugit si au dat de veste in cetate si prin sate.

8:35 Oamenii au iesit sa vada cele intamplate. Au venit la Isus si au gasit pe omul din care iesisera dracii sezand la picioarele lui Isus, imbracat si in toate mintile; si i-a apucat frica.

8:36 Cei ce vazusera cele petrecute le-au povestit cum fusese vindecat cel stapanit de draci.

8:37 Tot norodul din tinutul gherghesenilor a rugat pe Isus sa plece de la ei, pentru ca ii apucase o mare frica. Isus S-a suit intr-o corabie si S-a intors.

8:38 Omul din care iesisera dracii Il ruga sa-i dea voie sa ramana cu El. Dar Isus l-a trimis acasa si i-a zis:

8:39 Intoarce-te acasa si povesteste tot ce ti-a facut Dumnezeu. El a plecat si a vestit prin toata cetatea tot ce-i facuse Isus.

8:40 La intoarcere, Isus a fost primit cu bucurie de multime, caci toti Il asteptau.

8:41 Si iata ca a venit un om, numit Iair, care era fruntas al sinagogii. El s-a aruncat la picioarele lui Isus si L-a rugat sa vina pana la el acasa;

8:42 pentru ca avea o singura copila, de vreo doisprezece ani, care tragea sa moara. Pe drum, Isus era imbulzit de noroade.

8:43 Si era o femeie care de doisprezece ani avea o scurgere de sange; ea isi cheltuise toata averea cu doctorii, fara s-o fi putut vindeca vreunul.

8:44 Ea s-a apropiat pe dinapoi si s-a atins de poala hainei lui Isus. Indata, scurgerea de sange s-a oprit.

8:45 Si Isus a zis: Cine s-a atins de Mine? Fiindca toti tagaduiau, Petru si cei ce erau cu El au zis: Invatatorule, noroadele Te impresoara si Te imbulzesc, si mai intrebi: Cine s-a atins de Mine?

8:46 Dar Isus a raspuns: S-a atins cineva de Mine, caci am simtit ca a iesit din Mine o putere.

8:47 Femeia, cand s-a vazut data de gol, a venit tremurand, s-a aruncat jos inaintea Lui si a spus in fata intregului norod din ce pricina se atinsese de El si cum fusese vindecata numaidecat.

8:48 Isus i-a zis: Indrazneste, fiica; credinta ta te-a mantuit, du-te in pace.

8:49 Pe cand vorbea El inca, vine unul din casa fruntasului sinagogii si-i spune: Fiica ta a murit, nu mai supara pe Invatatorul.

8:50 Dar Isus, cand a auzit lucrul acesta, a zis fruntasului sinagogii: Nu te teme; crede numai, si va fi tamaduita.

8:51 Cand a ajuns la casa fruntasului, n-a lasat pe niciunul sa intre impreuna cu El, decat pe Petru, pe Iacov, pe Ioan, pe tatal si mama fetei.

8:52 Toti plangeau si o boceau. Atunci Isus a zis: Nu plangeti; fetita n-a murit, ci doarme.

8:53 Ei isi bateau joc de El, caci stiau ca murise.

8:54 Dar El, dupa ce i-a scos pe toti afara, a apucat-o de mana si a strigat cu glas tare: Fetito, scoala-te!

8:55 Si duhul ei s-a intors in ea, iar fata s-a sculat numaidecat. Isus a poruncit sa-i dea sa manance.

8:56 Parintii ei au ramas uimiti. Isus le-a poruncit sa nu spuna nimanui cele intamplate.