Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28]

Matei
Capitolul 10

10:1 Apoi Isus a chemat pe cei doisprezece ucenici ai Sai si le-a dat putere sa scoata afara duhurile necurate si sa tamaduiasca orice fel de boala si orice fel de neputinta.

10:2 Iata numele celor doisprezece apostoli: Cel dintai, Simon, zis Petru, si Andrei, fratele lui; Iacov, fiul lui Zebedei, si Ioan, fratele lui;

10:3 Filip si Bartolomeu; Toma si Matei, vamesul; Iacov, fiul lui Alfeu, si Levi, zis si Tadeu;

10:4 Simon, Canaanitul, si Iuda Iscarioteanul, cel care a vandut pe Isus.

10:5 Acestia sunt cei doisprezece pe care i-a trimis Isus, dupa ce le-a dat invataturile urmatoare: Sa nu mergeti pe calea paganilor si sa nu intrati in vreo cetate a samaritenilor;

10:6 ci sa mergeti mai degraba la oile pierdute ale casei lui Israel.

10:7 Si pe drum, propovaduiti si ziceti: Imparatia cerurilor este aproape!

10:8 Vindecati pe bolnavi, inviati pe morti, curatati pe leprosi, scoateti afara dracii. Fara plata ati primit, fara plata sa dati.

10:9 Sa nu luati nici aur, nici argint, nici arama in braiele voastre,

10:10 nici traista pentru drum, nici doua haine, nici incaltaminte, nici toiag, caci vrednic este lucratorul de hrana lui.

10:11 In orice cetate sau sat veti intra, sa cercetati cine este acolo vrednic si sa ramaneti la el pana veti pleca.

10:12 La intrarea voastra in casa, urati-i de bine;

10:13 si, daca este casa aceea vrednica, pacea voastra sa vina peste ea; dar, daca nu este vrednica, pacea voastra sa se intoarca la voi.

10:14 Daca nu va va primi cineva, nici nu va asculta cuvintele voastre, sa iesiti din casa sau din cetatea aceea si sa scuturati praful de pe picioarele voastre.

10:15 Adevarat va spun ca, in ziua judecatii, va fi mai usor pentru tinutul Sodomei si Gomorei, decat pentru cetatea aceea.

10:16 Iata, Eu va trimit ca pe niste oi in mijlocul lupilor. Fiti, dar, intelepti ca serpii si fara rautate ca porumbeii.

10:17 Paziti-va de oameni; caci va vor da in judecata soboarelor si va vor bate in sinagogile lor.

10:18 Din pricina Mea, veti fi dusi inaintea dregatorilor si inaintea imparatilor, ca sa slujiti ca marturie inaintea lor si inaintea Neamurilor.

10:19 Dar, cand va vor da in mana lor, sa nu va ingrijorati, gandindu-va cum sau ce veti spune; caci ce veti avea de spus va va fi dat chiar in ceasul acela;

10:20 fiindca nu voi veti vorbi, ci Duhul Tatalui vostru va vorbi in voi.

10:21 Fratele va da la moarte pe fratele sau, si tatal pe copilul lui; copiii se vor scula impotriva parintilor lor si-i vor omori.

10:22 Veti fi urati de toti, din pricina Numelui Meu; dar cine va rabda pana la sfarsit va fi mantuit.

10:23 Cand va vor prigoni intr-o cetate, sa fugiti intr-alta. Adevarat va spun ca nu veti ispravi de strabatut cetatile lui Israel pana va veni Fiul omului.

10:24 Ucenicul nu este mai presus de invatatorul sau, nici robul mai presus de domnul sau.

10:25 Ajunge ucenicului sa fie ca invatatorul lui, si robului sa fie ca domnul lui. Daca pe Stapanul casei L-au numit Beelzebul, cu cat mai mult vor numi asa pe cei din casa Lui?

10:26 Asa ca, sa nu va temeti de ei. Caci nu este nimic ascuns care nu va fi descoperit si nimic tainuit care nu va fi cunoscut.

10:27 Ce va spun Eu la intuneric voi sa spuneti la lumina; si ce auziti soptindu-se la ureche sa propovaduiti de pe acoperisul caselor.

10:28 Nu va temeti de cei ce ucid trupul, dar care nu pot ucide sufletul; ci temeti-va mai degraba de Cel ce poate sa piarda si sufletul si trupul in gheena.

10:29 Nu se vand oare doua vrabii la un ban? Totusi, niciuna din ele nu cade pe pamant fara voia Tatalui vostru.

10:30 Cat despre voi, pana si perii din cap, toti va sunt numarati.

10:31 Deci sa nu va temeti; voi sunteti mai de pret decat multe vrabii.

10:32 De aceea, pe oricine Ma va marturisi inaintea oamenilor il voi marturisi si Eu inaintea Tatalui Meu care este in ceruri;

10:33 dar de oricine se va lepada de Mine inaintea oamenilor, Ma voi lepada si Eu inaintea Tatalui Meu care este in ceruri.

10:34 Sa nu credeti ca am venit s-aduc pacea pe pamant; n-am venit sa aduc pacea, ci sabia.

10:35 Caci am venit sa despart pe fiu de tatal sau, pe fiica de mama sa si pe nora de soacra sa.

10:36 Si omul va avea de vrajmasi chiar pe cei din casa lui.

10:37 Cine iubeste pe tata ori pe mama mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine; si cine iubeste pe fiu ori pe fiica mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine.

10:38 Cine nu-si ia crucea lui si nu vine dupa Mine nu este vrednic de Mine.

10:39 Cine isi va pastra viata o va pierde; si cine isi va pierde viata pentru Mine o va castiga.

10:40 Cine va primeste pe voi Ma primeste pe Mine; si cine Ma primeste pe Mine primeste pe Cel ce M-a trimis pe Mine.

10:41 Cine primeste un proroc, in numele unui proroc, va primi rasplata unui proroc; si cine primeste pe un om neprihanit, in numele unui om neprihanit, va primi rasplata unui om neprihanit.

10:42 Si oricine va da de baut numai un pahar de apa rece unuia din acesti micuti, in numele unui ucenic, adevarat va spun ca nu-si va pierde rasplata.