Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31][32][33][34][35][36]

Numeri
Capitolul 11

11:1 Poporul a cartit in gura mare impotriva Domnului, zicand ca-i merge rau. Cand a auzit Domnul, S-a maniat, s-a aprins intre ei focul Domnului si a mistuit o parte din marginea taberei.

11:2 Poporul a strigat catre Moise. Moise s-a rugat Domnului, si focul s-a stins.

11:3 Locului aceluia i-au pus numele Tabeera pentru ca se aprinsese focul Domnului printre ei.

11:4 Adunaturii de oameni, care se aflau in mijlocul lui Israel, i-a venit pofta, ba chiar si copiii lui Israel au inceput sa planga si sa zica: Cine ne va da carne sa mancam?

11:5 Ne aducem aminte de pestii pe care-i mancam in Egipt si care nu ne costau nimic, de castraveti, de pepeni, de praz, de ceapa si de usturoi.

11:6 Acum ni s-a uscat sufletul: nu mai este nimic! Ochii nostri nu vad decat mana aceasta.

11:7 Mana semana cu grauntele de coriandru, si la vedere era ca bedeliumul.

11:8 Poporul se risipea si o strangea, o macina la rasnita, sau o pisa intr-o piua; o fierbea in oala si facea turte din ea. Mana avea gustul unei turte facute cu untdelemn.

11:9 Cand cadea roua, noaptea, in tabara, cadea si mana.

11:10 Moise a auzit pe popor plangand, fiecare in familia lui si la usa cortului lui. Mania Domnului s-a aprins cu tarie. Moise s-a intristat

11:11 si a zis Domnului: Pentru ce mahnesti Tu pe robul Tau si pentru ce n-am capatat eu trecere inaintea Ta, de ai pus peste mine sarcina acestui popor intreg?

11:12 Oare eu am zamislit pe poporul acesta? Oare eu l-am nascut ca sa-mi zici: Poarta-l la sanul tau, cum poarta doica pe copil, pana in tara pe care ai jurat parintilor lui ca i-o vei da?

11:13 De unde sa iau carne, ca sa dau la tot poporul acesta? Caci ei plang la mine, zicand: Da-ne carne ca sa mancam!

11:14 Eu singur nu pot sa port pe tot poporul acesta, caci este prea greu pentru mine.

11:15 Decat sa Te porti asa cu mine, mai bine omoara-ma, Te rog, daca mai am vreo trecere inaintea Ta, ca sa nu-mi mai vad nenorocirea.

11:16 Domnul a zis lui Moise: Aduna la Mine saptezeci de barbati, dintre batranii lui Israel, din cei pe care-i cunosti ca batrani ai poporului si cu putere asupra lor; adu-i la Cortul intalnirii si sa se infatiseze acolo impreuna cu tine.

11:17 Eu Ma voi cobori si iti voi vorbi acolo; voi lua din Duhul care este peste tine si-L voi pune peste ei ca sa poarte impreuna cu tine sarcina poporului si sa n-o porti tu singur.

11:18 Sa spui poporului: Sfintiti-va pentru maine si aveti sa mancati carne, fiindca ati plans in auzul Domnului si ati zis: Cine ne va da carne sa mancam? Caci noi o duceam bine in Egipt! Domnul va va da carne si veti manca.

11:19 Aveti sa mancati carne, nu o zi, nici doua zile, nici cinci zile, nici zece zile, nici douazeci de zile,

11:20 ci o luna intreaga, pana va va iesi pe nari si va veti scarbi de ea, pentru ca n-ati ascultat de Domnul care este in mijlocul vostru si pentru ca ati plans inaintea Lui, zicand: Pentru ce am iesit noi oare din Egipt?

11:21 Moise a zis: Sase sute de mii de oameni care merg pe jos alcatuiesc poporul in mijlocul caruia sunt eu, si Tu zici: Le voi da carne si vor manca o luna intreaga!

11:22 Putem taia oare atatea oi si atatia boi, ca sa le ajunga? Sau nu cumva avem sa prindem toti pestii marii, ca sa le ajunga?

11:23 Domnul a raspuns lui Moise: Nu cumva s-a scurtat oare mana Domnului? Vei vedea acum daca ceea ce ti-am spus se va intampla sau nu.

11:24 Moise a iesit si a spus poporului cuvintele Domnului. A adunat saptezeci de barbati din batranii poporului si i-a pus in jurul Cortului.

11:25 Domnul S-a coborat in nor si a vorbit lui Moise; a luat din Duhul care era peste el si L-a pus peste cei saptezeci de batrani. Si, de indata ce Duhul S-a asezat peste ei, au inceput sa proroceasca; dar dupa aceea n-au mai prorocit.

11:26 Doi oameni, unul numit Eldad, si altul Medad, ramasesera in tabara, si Duhul S-a asezat si peste ei; caci erau dintre cei scrisi, macar ca nu se dusesera la Cort. Si au inceput sa proroceasca si ei in tabara.

11:27 Un tanar a alergat si a dat de stire lui Moise, zicand: Eldad si Medad prorocesc in tabara.

11:28 Si Iosua, fiul lui Nun, care slujea lui Moise din tineretea lui, a luat cuvantul si a zis: Domnule Moise, opreste-i.

11:29 Moise i-a raspuns: Esti gelos pentru mine? Sa dea Dumnezeu ca tot poporul Domnului sa fie alcatuit din proroci, si Domnul sa-Si puna Duhul Lui peste ei!

11:30 Apoi Moise s-a intors in tabara, el si batranii lui Israel.

11:31 Domnul a facut sa sufle de peste mare un vant care a adus prepelite si le-a raspandit peste tabara cale cam de o zi intr-o parte si cale cam de o zi de cealalta parte in jurul taberei. Aveau o inaltime de aproape doi coti de la fata pamantului.

11:32 In tot timpul zilei aceleia si toata noaptea si toata ziua urmatoare, poporul s-a sculat si a strans prepelite; cel ce stransese cel mai putin avea zece omeri. Ei si le-au intins in jurul taberei.

11:33 Pe cand carnea era inca in dintii lor, fara sa fie mestecata, Domnul S-a aprins de manie impotriva poporului; si Domnul a lovit poporul cu o urgie foarte mare.

11:34 Au pus locului aceluia numele Chibrot-Hataava pentru ca acolo au ingropat pe poporul apucat de pofta.

11:35 De la Chibrot-Hataava, poporul a plecat la Haterot si s-a oprit la Haterot.