Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31][32][33][34][35][36]

Numeri
Capitolul 22

22:1 Copiii lui Israel au pornit si au tabarat in sesurile Moabului, dincolo de Iordan, in fata Ierihonului.

22:2 Balac, fiul lui Tipor, a vazut tot ce facuse Israel, amoritilor.

22:3 Si Moab a ramas foarte ingrozit in fata unui popor atat de mare la numar; l-a apucat groaza in fata copiilor lui Israel.

22:4 Moab a zis batranilor lui Madian: Multimea aceasta are sa inghita tot ce este in jurul nostru, cum paste boul verdeata de pe camp. Balac, fiul lui Tipor, era pe atunci imparat al Moabului.

22:5 El a trimis soli la Balaam, fiul lui Beor, la Petor pe Rau, in tara fiilor poporului sau, ca sa-l cheme si sa-i spuna: Iata, un popor a iesit din Egipt, acopera fata pamantului si s-a asezat in fata mea.

22:6 Vino, te rog, sa-mi blestemi pe poporul acesta, caci este mai puternic decat mine; poate ca asa il voi putea bate si-l voi izgoni din tara, caci stiu ca pe cine binecuvantezi tu este binecuvantat si pe cine blestemi tu este blestemat.

22:7 Batranii lui Moab si batranii lui Madian au plecat, avand cu ei daruri pentru ghicitor. Au ajuns la Balaam si i-au spus cuvintele lui Balac.

22:8 Balaam le-a zis: Ramaneti aici peste noapte si va voi da raspuns, dupa cum imi va spune Domnul. Si capeteniile Moabului au ramas la Balaam.

22:9 Dumnezeu a venit la Balaam si a zis: Cine sunt oamenii acestia pe care-i ai la tine?

22:10 Balaam a raspuns lui Dumnezeu: Balac, fiul lui Tipor, imparatul Moabului, i-a trimis sa-mi spuna:

22:11 Iata, un popor a iesit din Egipt si acopera fata pamantului; vino, dar, si blestema-l; poate ca asa il voi putea bate si-l voi izgoni.

22:12 Dumnezeu a zis lui Balaam: Sa nu te duci cu ei; si nici sa nu blestemi poporul acela, caci este binecuvantat.

22:13 Balaam s-a sculat dimineata si a zis capeteniilor lui Balac: Duceti-va inapoi in tara voastra, caci Domnul nu vrea sa ma lase sa merg cu voi.

22:14 Si mai marii Moabului s-au sculat, s-au intors la Balac si i-au spus: Balaam n-a vrut sa vina cu noi.

22:15 Balac a trimis din nou mai multe capetenii mai cu vaza decat cele dinainte.

22:16 Au ajuns la Balaam si i-au zis: Asa vorbeste Balac, fiul lui Tipor: Nu mai pune piedici, si vino la mine;

22:17 caci iti voi da multa cinste si voi face tot ce-mi vei spune; numai vino, te rog, si blestema-mi poporul acesta!

22:18 Balaam a raspuns si a zis slujitorilor lui Balac: Sa-mi dea Balac chiar si casa lui plina de argint si de aur, si tot n-as putea sa fac niciun lucru, fie mic, fie mare, impotriva poruncii Domnului Dumnezeului meu.

22:19 Totusi, va rog, ramaneti aici la noapte, si voi vedea ce-mi va mai spune Domnul.

22:20 Dumnezeu a venit la Balaam in timpul noptii si i-a zis: Fiindca oamenii acestia au venit sa te cheme, scoala-te si du-te cu ei; dar sa faci numai ce-ti voi spune.

22:21 Balaam s-a sculat dimineata, a pus saua pe magarita si a plecat cu capeteniile lui Moab.

22:22 Dumnezeu S-a aprins de manie pentru ca plecase. Si Ingerul Domnului S-a asezat in drum, ca sa i Se impotriveasca. Balaam era calare pe magarita lui, si cei doi slujitori ai lui erau cu el.

22:23 Magarita a vazut pe Ingerul Domnului stand in drum cu sabia scoasa din teaca in mana, s-a abatut din drum si a luat-o pe camp. Balaam si-a batut magarita ca s-o aduca la drum.

22:24 Ingerul Domnului S-a asezat intr-o carare dintre vii, si de fiecare parte a cararii era cate un zid.

22:25 Magarita a vazut pe Ingerul Domnului; s-a strans spre zid si a strans piciorul lui Balaam de zid. Balaam a batut-o din nou.

22:26 Ingerul Domnului a trecut mai departe si S-a asezat intr-un loc unde nu era chip sa te intorci nici la dreapta, nici la stanga.

22:27 Magarita a vazut pe Ingerul Domnului si s-a culcat sub Balaam. Balaam s-a aprins de manie si a batut magarita cu un bat.

22:28 Domnul a deschis gura magaritei, si ea a zis lui Balaam: Ce ti-am facut, de mai batut de trei ori?

22:29 Balaam a raspuns magaritei: Pentru ca ti-ai batut joc de mine; daca as avea o sabie in mana, te-as ucide pe loc.

22:30 Magarita a zis lui Balaam: Nu sunt eu oare magarita ta pe care ai calarit in tot timpul pana in ziua de azi? Am eu oare obicei sa-ti fac asa? Si el a raspuns: Nu.

22:31 Domnul a deschis ochii lui Balaam, si Balaam a vazut pe Ingerul Domnului stand in drum, cu sabia scoasa in mana. Si s-a plecat si s-a aruncat cu fata la pamant.

22:32 Ingerul Domnului i-a zis: Pentru ce ti-ai batut magarita de trei ori? Iata, Eu am iesit ca sa-ti stau impotriva, caci drumul pe care mergi este un drum care duce la pierzare, inaintea Mea.

22:33 Magarita M-a vazut si s-a abatut de trei ori dinaintea Mea; daca nu s-ar fi abatut dinaintea Mea, pe tine te-as fi omorat, iar pe ea as fi lasat-o vie.

22:34 Balaam a zis Ingerului Domnului: Am pacatuit, caci nu stiam ca Te-ai asezat inaintea mea in drum; si acum, daca nu gasesti ca e bine ce fac eu, ma voi intoarce.

22:35 Ingerul Domnului a zis lui Balaam: Du-te cu oamenii acestia; dar sa spui numai cuvintele pe care ti le voi spune Eu. Si Balaam a plecat inainte cu capeteniile lui Balac.

22:36 Balac a auzit ca vine Balaam si i-a iesit inainte pana la cetatea Moabului, care este la hotarul Arnonului, la hotarul cel mai departat.

22:37 Balac a zis lui Balaam: N-am trimis eu oare la tine sa te cheme? Pentru ce n-ai venit la mine? Cum, nu pot eu oare sa-ti dau cinste?

22:38 Balaam a raspuns lui Balac: Iata ca am venit la tine; acum, imi va fi oare ingaduit sa spun ceva? Voi spune cuvintele pe care mi le va pune Dumnezeu in gura.

22:39 Balaam a mers cu Balac si au ajuns la Chiriat-Hutot.

22:40 Balac a jertfit boi si oi si a trimis din ei lui Balaam si capeteniilor care erau cu el.

22:41 Dimineata, Balac a luat pe Balaam si l-a suit pe Bamot-Baal, de unde Balaam putea sa vada o parte din popor.