Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5]

Plangerile lui Ieremia
Capitolul 1

1:1 Vai! Cum sta parasita acum, cetatea aceasta atat de plina de popor altadata! A ramas ca o vaduva! Ea, care altadata era mare intre neamuri, fruntasa printre tari, a ajuns roaba astazi!

1:2 Plange amarnic noaptea si-i curg lacrimi pe obraji. Niciunul din toti cei ce o iubeau n-o mangaie; toti prietenii ei au parasit-o si i s-au facut vrajmasi.

1:3 Iuda a plecat in pribegie din pricina apasarii si muncilor grele. Locuieste in mijlocul neamurilor si nu gaseste odihna! Toti prigonitorii lui l-au ajuns tocmai cand ii era mai mare stramtorarea.

1:4 Drumurile Sionului sunt triste caci nimeni nu se mai duce la sarbatori, toate portile lui sunt pustii, preotii lui ofteaza; fecioarele lui sunt mahnite, si el insusi este plin de amaraciune.

1:5 Asupritorii lui sar biruitori, vrajmasii lui sunt multumiti. Caci Domnul l-a smerit din pricina multimii pacatelor lui; copiii lui au mers in robie inaintea asupritorului.

1:6 S-a dus de la fiica Sionului toata podoaba ei. Capeteniile ei au ajuns ca niste cerbi care nu gasesc pasune si merg fara putere inaintea celui ce-i goneste.

1:7 In zilele necazului si ticalosiei lui, Ierusalimul isi aduce aminte de toate bunatatile de care a avut parte din zilele strabune; cand a cazut poporul lui in mana asupritorului, nimeni nu i-a venit in ajutor, iar vrajmasii se uitau la el si radeau de prabusirea lui.

1:8 Greu a pacatuit Ierusalimul! De aceea a ajuns de scarba. Toti cei ce-l pretuiau il dispretuiesc acum vazandu-i goliciunea, si el insusi se intoarce in alta parte si ofteaza.

1:9 Necuratia sta lipita pe poala hainei lui, si nu se gandea la sfarsitul sau. A cazut greu de tot. Nimeni nu-l mangaie. - Vezi-mi ticalosia, Doamne, caci iata ce semet este vrajmasul! -

1:10 Asupritorul a intins mana la tot ce avea el mai scump; ba inca a vazut cum in Locasul lui cel Sfant au intrat neamurile carora Tu le poruncisesi sa nu intre in adunarea Ta!

1:11 Tot poporul lui cauta paine suspinand; si-au dat lucrurile scumpe pe hrana, numai ca sa-si tina viata. Uita-Te, Doamne, si priveste cat de injosit sunt!

1:12 O! voi, care treceti pe langa mine, priviti si vedeti daca este vreo durere ca durerea mea, ca durerea cu care m-a lovit Domnul in ziua maniei Lui aprinse!

1:13 Mi-a azvarlit de sus in oase un foc care le arde; mi-a intins un lat sub picioare si m-a dat inapoi. M-a lovit cu pustiire si o lancezeala de toate zilele!

1:14 Mana Lui a legat jugul nelegiuirilor mele, care stau impletite si legate de gatul meu. Mi-a frant puterea. Domnul m-a dat in mainile acelora carora nu pot sa le stau impotriva.

1:15 Domnul a trantit la pamant pe toti vitejii din mijlocul meu; a strans o ostire impotriva mea, ca sa-mi prapadeasca tineretul; ca in teasc a calcat Domnul pe fecioara, fiica lui Iuda.

1:16 De aceea plang, imi varsa lacrimi ochii, caci S-a departat de la mine Cel ce trebuia sa ma mangaie, Cel ce trebuia sa-mi invioreze viata; fiii mei sunt zdrobiti, caci vrajmasul a biruit. -

1:17 Sionul intinde mainile rugator, si nimeni nu-l mangaie. Domnul a trimis impotriva lui Iacov de jur imprejur vrajmasi; Ierusalimul a ajuns de batjocura in mijlocul lor. -

1:18 Domnul este drept, caci m-am razvratit impotriva poruncilor Lui. Ascultati, toate popoarele, si vedeti-mi durerea! Fecioarele si tinerii mei s-au dus in robie.

1:19 Mi-am chemat prietenii, dar m-au inselat, preotii si batranii mei au murit in cetate cautand hrana ca sa-si tina viata. -

1:20 Doamne, uita-Te la necazul meu. Launtrul meu fierbe, mi s-a intors inima in mine, caci am fost neascultator. Afara sabia m-a lasat fara copii, in casa, moartea.

1:21 M-au auzit suspinand, dar nimeni nu m-a mangaiat. Toti vrajmasii mei, cand au aflat de nenorocirea mea, s-au bucurat ca Tu ai adus-o; dar vei aduce, vei vesti ziua cand si ei vor fi ca mine.

1:22 Adu toata rautatea lor inaintea Ta si fa-le cum mi-ai facut mie, pentru toate faradelegile mele! Caci suspinele mele sunt multe, si inima imi este bolnava. -