Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5]

Plangerile lui Ieremia
Capitolul 4

4:1 Vai! cum s-a innegrit aurul si cum s-a schimbat aurul cel curat! Cum s-au risipit pietrele Sfantului Locas pe la toate colturile ulitelor!

4:2 Cum sunt priviti acum fiii Sionului, cei alesi si pretuiti ca aurul curat altadata, cum sunt priviti acum, vai! Ca niste vase de pamant si ca o lucrare facuta de mainile olarului!

4:3 Chiar si sacalii isi apleaca tata si dau sa suga puilor lor; dar fiica poporului meu a ajuns fara mila ca strutii din pustiu.

4:4 Limba sugarului i se lipeste de cerul gurii, uscata de sete; copiii cer paine, dar nimeni nu le-o da.

4:5 Cei ce se hraneau cu bucate alese lesina pe ulite. Cei ce fusesera crescuti in purpura se bucura acum de o gramada de gunoi!

4:6 Caci vina fiicei poporului meu este mai mare decat pacatul Sodomei, care a fost nimicita intr-o clipa fara sa fi pus cineva mana pe ea.

4:7 Voievozii ei erau mai stralucitori decat zapada, mai albi decat laptele; trupul le era mai rosu decat margeanul; fata le era ca safirul.

4:8 Dar acum, infatisarea le este mai negricioasa decat funinginea; asa ca nu mai sunt cunoscuti pe ulite, pielea le este lipita de oase, uscata ca lemnul.

4:9 Cei ce pier ucisi de sabie sunt mai fericiti decat cei ce pier de foame, care cad sleiti de puteri din lipsa roadelor campului!

4:10 Femeile, cu toata mila lor, isi fierb copiii, care le slujesc ca hrana, in mijlocul prapadului fiicei poporului meu.

4:11 Domnul Si-a sleit urgia, Si-a varsat mania aprinsa; a aprins in Sion un foc care-i mistuie temeliile.

4:12 Imparatii pamantului n-ar fi crezut si niciunul din locuitorii lumii n-ar fi crezut ca potrivnicul care-l impresura are sa intre pe portile Ierusalimului.

4:13 Iata roada pacatelor prorocilor sai, a nelegiuirilor preotilor sai care au varsat in mijlocul lui sangele celor neprihaniti!

4:14 Rataceau ca orbii pe ulite, manjiti de sange, asa ca nimeni nu putea sa se atinga de hainele lor.

4:15 Departati-va, necuratilor!, li se striga, La o parte, la o parte, nu va atingeti de noi! Cand fugeau pribegind incoace si incolo printre neamuri, se spunea: Sa nu mai locuiasca aici!

4:16 In mania Lui, Domnul i-a imprastiat si nu-Si mai indreapta privirile spre ei! Vrajmasul n-a cautat la fata preotilor, nici n-a avut mila de cei batrani.

4:17 Si acolo ni se sfarseau ochii si asteptam zadarnic ajutor! Privirile ni se indreptau cu nadejde spre un neam care totusi nu ne-a izbavit.

4:18 Ne pandeau pasii ca sa ne impiedice sa mergem pe ulitele noastre; ni se apropia sfarsitul, ni se implinisera zilele... Da, ne venise sfarsitul!

4:19 Prigonitorii nostri erau mai iuti decat vulturii cerului. Ne-au fugarit pe munti si ne-au pandit in pustiu.

4:20 Suflarea vietii noastre, unsul Domnului a fost prins in gropile lor, el, despre care ziceam: Vom trai sub umbra lui printre neamuri. -

4:21 Bucura-te si salta de bucurie, fiica Edomului care locuiesti in tara Ut! Dar si la tine va trece potirul, si tu te vei imbata si te vei dezgoli!

4:22 Fiica Sionului, nelegiuirea iti este ispasita: El nu te va mai trimite in robie. Dar tie, fiica Edomului, iti va pedepsi nelegiuirea si iti va da pe fata pacatele. -