Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16]

Romani
Capitolul 2

2:1 Asadar, omule, oricine ai fi tu, care judeci pe altul, nu te poti dezvinovati; caci prin faptul ca judeci pe altul, te osandesti singur; fiindca tu, care judeci pe altul, faci aceleasi lucruri.

2:2 Stim, in adevar, ca judecata lui Dumnezeu impotriva celor ce savarsesc astfel de lucruri este potrivita cu adevarul.

2:3 Si crezi tu, omule, care judeci pe cei ce savarsesc astfel de lucruri, si pe care le faci si tu, ca vei scapa de judecata lui Dumnezeu?

2:4 Sau dispretuiesti tu bogatiile bunatatii, ingaduintei si indelungii Lui rabdari? Nu vezi tu ca bunatatea lui Dumnezeu te indeamna la pocainta?

2:5 Dar, cu impietrirea inimii tale, care nu vrea sa se pocaiasca, iti aduni o comoara de manie pentru ziua maniei si a aratarii dreptei judecati a lui Dumnezeu,

2:6 care va rasplati fiecaruia dupa faptele lui.

2:7 Si anume, va da viata vesnica celor ce, prin staruinta in bine, cauta slava, cinstea si nemurirea;

2:8 si va da manie si urgie celor ce, din duh de galceava, se impotrivesc adevarului si asculta de nelegiuire.

2:9 Necaz si stramtorare va veni peste orice suflet omenesc care face raul: intai peste iudeu, apoi peste grec.

2:10 Slava, cinste si pace va veni insa peste oricine face binele: intai peste iudeu, apoi peste grec.

2:11 Caci inaintea lui Dumnezeu nu se are in vedere fata omului.

2:12 Toti cei ce au pacatuit fara Lege vor pieri fara Lege; si toti cei ce au pacatuit avand Lege vor fi judecati dupa Lege.

2:13 Pentru ca nu cei ce aud Legea sunt neprihaniti inaintea lui Dumnezeu, ci cei ce implinesc Legea aceasta vor fi socotiti neprihaniti.

2:14 Cand Neamurile, macar ca n-au lege, fac din fire lucrurile Legii, prin aceasta ei, care n-au o lege, isi sunt singuri lege;

2:15 si ei dovedesc ca lucrarea Legii este scrisa in inimile lor; fiindca despre lucrarea aceasta marturiseste cugetul lor si gandurile lor, care sau se invinovatesc sau se dezvinovatesc intre ele.

2:16 Si faptul acesta se va vedea in ziua cand, dupa Evanghelia mea, Dumnezeu va judeca, prin Isus Hristos, lucrurile ascunse ale oamenilor.

2:17 Tu, care te numesti iudeu, care te rezemi pe o Lege, care te lauzi cu Dumnezeul tau,

2:18 care cunosti voia Lui, care stii sa faci deosebire intre lucruri, pentru ca esti invatat de Lege;

2:19 tu, care te magulesti ca esti calauza orbilor, lumina celor ce sunt in intuneric,

2:20 povatuitorul celor fara minte, invatatorul celor nestiutori, pentru ca in Lege ai dreptarul cunostintei depline si al adevarului; -

2:21 tu deci, care inveti pe altii, pe tine insuti nu te inveti? Tu, care propovaduiesti: Sa nu furi, furi?

2:22 Tu care zici: Sa nu preacurvesti, preacurvesti? Tu, caruia ti-e scarba de idoli, le jefuiesti templele?

2:23 Tu, care te falesti cu Legea, necinstesti pe Dumnezeu prin calcarea acestei Legi?

2:24 Caci din pricina voastra este hulit Numele lui Dumnezeu intre Neamuri, dupa cum este scris.

2:25 Taierea imprejur, negresit, este de folos, daca implinesti Legea; dar daca tu calci Legea, taierea ta imprejur ajunge netaiere imprejur.

2:26 Daca deci cel netaiat imprejur pazeste poruncile Legii, netaierea lui imprejur nu i se va socoti ea ca o taiere imprejur?

2:27 Cel netaiat imprejur din nastere, care implineste Legea, nu te va osandi el pe tine, care o calci, macar ca ai slova Legii si taierea imprejur?

2:28 Iudeu nu este acela care se arata pe din afara ca este iudeu; si taiere imprejur nu este aceea care este pe din afara, in carne.

2:29 Ci iudeu este acela care este iudeu inauntru; si taiere imprejur este aceea a inimii, in duh, nu in slova; un astfel de iudeu isi scoate lauda nu de la oameni, ci de la Dumnezeu.