Biblia este adevărul

Biblia nu se poate asemui cu nici o carte care a fost scrisă vreodată. Afirmaţiile Bibliei sunt deosebite de ale oricărei alte cărţi şi de fapt, ea nu este o carte omenească! Dumnezeu a spus despre Cuvântul Său că este viu. De aceea, până ce nu vă veţi lua un angajament neclintit faţă de adevăr, Biblia nu vă va schimba viaţa, iar cuvintele ei vor rămâne înecate într-o mare de alte cuvinte, a altor cărţi ce le-aţi citit!

Ştim că multe forme ale gândirii orientale folosesc şi ele Scriptura. Dar o folosesc pentru a pune stăpânire pe sufletele oamenilor şi de aceea puterea Bibliei, nu o puteţi ignora. Dumnezeu a pus viaţă în Cuvântul Său, viaţă care este astăzi exploatată de toate cultele şi religiile lumii, furând bucăţele din ea şi folosindu-le în interesul lor. Acestea se folosesc de adevărul conţinut în ele pentru a încerca să justifice minciunile pe care le spun. Simplul fapt că porţiuni scoase din contextul lor sunt îndeajuns de puternice ca să atragă inimile oamenilor, ar trebui să vă dea de gândit ce ar putea face întregul Cuvânt folosit sub inspiraţia Duhului Sfânt!

Câteva din creditele ei

Vă oferim aici câteva dovezi care vor fi preţioase pentru cel dispus să fie sincer. Dar vă dezamăgim pe aceia care credeaţi că pentru a accepta aceste dovezi va trebui să renunţaţi la intelectul d-voastră. Oricum, dacă nu vreţi să le cântăriţi folosindu-vă mintea, atunci nimic nu vă va convinge. Mark Twain a spus că, "nu lucrurile din Biblie pe care nu le înţeleg mă deranjează, ci acelea pe care le înţeleg şi nu le fac!" Aceasta deducţie precisă dezvăluie adevăratul motiv pentru care mulţi oameni se tem să studieze Scripturile. Se tem că s-ar putea întâlni cu Autorul lor, Aceasta să le ceară ceva, şi ştiu că nu sunt pregătiţi să o facă...

Deci, care sunt creditele acestei cărţi? Eu v-aş propune următoarea ilustraţie. Să zicem că, "tocmai am scris o carte care este Cuvântul lui Dumnezeu. O carte extraordinară...mi-a trebuit un an întreg ca să o scriu!". În cazul acesta d-voastră aţi avea tot dreptul să-mi spuneţi, "Dovedeşte-o!!"

În diversele religii ale lumii există alte 30 sau 40 de cărţi, fiecare din acestea pretinzând a fi o revelaţie superioară. Isus însă a spus că, "cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece" [Mat.24:35].

Biblia nu încearcă să-şi apere inspiraţia ei. Şi nici nu are nevoie s-o facă. Nu veţi găsi nici un verset care să spună, "într-adevăr, cartea aceasta este adevărată, aşa că aţi face bine să o credeţi!!" În schimb, în cazul Bibliei notăm un fapt interesant: cartea Genezei începe cu cuvintele, "Dumnezeu a zis", cuvinte care apar de nouă ori numai în primul capitol. Afirmaţia, "Aşa vorbeşte Domnul", apare de 23 de ori în cartea Vechiului Testament, Maleahi. Astfel aveţi, "Dumnezeu zice (vorbeşte)" de la Geneza la Maleahi. "Domnul a vorbit", apare de 560 de ori în primele cinci cărţi ale Bibliei şi de cel puţin 3800 de ori în întreg Vechiul Testament!

Isaia afirmă de cel puţin 40 de ori că mesajul său a venit direct de la Domnul. Ezechiel, face acest lucru de 60 de ori, iar Ieremia de 100 de ori! Pe deasupra, Domnul Isus Hristos a citat de cel puţin de 24 de ori diferite cărţi ale Vechiului Testament şi, doar a citat.

Pe la mijlocul secolului al 18-lea, Voltaire, unul dintre cei mai influenţi scriitori ai vremii sale a luat în mână o copie a Bibliei şi a afirmat că la o sută (100) de ani după el, Creştinismul va dispărea complet şi va deveni istorie. Ceea ce este amuzant cu privire la afirmaţia lui este faptul că la numai 50 de ani după moartea sa Societatea Biblică Geneva a folosit casa şi presa lui tipografică pentru a tipări şi distribui teancuri de Biblii! Ba mai mult, şi-au mutat birourile Societăţii în casa lui particulară! Dumnezeu are un incredibil simţ al umorului!

Puteati dumneavoastră scrie biblia?

Închipuieste-ti că trebuie să scrii o carte şi iată modul în care trebuie să o faci: pentru început, găseşte 40 de scriitori diferiţi, complet diferiţi. Caută printre ei câţiva cu o înaltă educaţie, chiar nişte doctori şi după aceea, alege-ţi şi nişte fermieri. Mergi şi racolează un tip de la vreo fermă din împrejurimi şi spune-i, "Hei, vreau să mă ajuţi la scrierea unei cărţi!!" După aceea, caută şi nişte pescari. Mergi la un doc al San Francisco-ului şi adresează-le celor de acolo, aceeaşi invitaţie: "Hei! Ascultă-mă! Ajută-mă să scriu o carte!". Ei îţi vor răspunde, "desigur, nici o problemă... te vom ajuta!". După ce i-ai găsit pe toţi aceşti oameni diferiţi, pune-i să scrie despre următoarele subiecte: religie, poezie, norme etice, ştiinţă, filozofie, şi despre creaţia universului şi destinul lui, iar după aceea cere-le să mai adauge câteva lucruri care cred ei, vor clarifica totul.

În continuare, va trebui să strângeţi toate aceste informaţii, dar apropo...am uitat să vă spun că trebuie să-i despărţiţi pe toţi aceşti oameni astfel încât ei să nu poată comunica prin telefon sau alt mijloc de comunicare şi dacă este nevoie, numai prin cuvânt vorbit transmis (de la om la om) de-a lungul anilor. Desigur, ei trebuie să înfrunte veşnica problemă... timpul. Colectaţi acest material în decursul a peste o mie cinci sute de ani [1.500], apoi strângeţi tot ce aveţi sub forma unei singure cărţi. Cu ce v-aţi alege? Daţi-mi voie să vă spun eu! Vă veţi alege cu cel mai pestriţ amestec de literatură pe care l-aţi văzut vreodată în viaţă, demonstrând din plin contradicţiile existente între nişte oameni! V-aş sugera doar să luaţi un manual de biologie de acum 60 de ani şi să-l comparaţi cu unul folosit astăzi. Vedeţi ce diferenţă pe o perioadă de numai 60 de ani?

Citind însă şi studiind Biblia veţi descoperi că în privinţa ei lucrurile nu stau deloc aşa. Cu cât citiţi mai mult această carte cu atât mai mult veţi vedea incredibila ei unitate, fiindcă cu cât pătrundeţi mai în profunzimea ei cu atât mai detailată şi mai exactă veţi vedea că ea este, descoperind cu surprindere, că nu 40 de oameni au scris-o ci, 0 Singură Persoană. Unitatea ei şi bogăţia ei de detalii în loc să vă indice 40 de scriitori diferiţi, vă va indica doar o singură Persoană ca fiind Autorul ei.

Biblia: Manualul d-voastră de stiintă

Biblia este de asemenea o carte exactă şi din punct de vedere ştiinţific. De ce se poate spune acest lucru? Fiindcă Dumnezeul Bibliei este Dumnezeul care a creat întreg universul. Ştiinţa adevărată şi cu Scriptura vor fi întotdeauna de acord, amândouă având acelaşi Autor! Nici o afirmaţie a Bibliei nu este incorectă din punct de vedere ştiinţific. Ştiinţa acestui secol poate doar să constate fenomenele petrecute şi poate oferi răspunsul la "cum" (s-au petrecut), să sondeze "de ce-urile", dar nu ne poate răspunde la "de unde venim" şi nici nu ne dezvăluie motivul pentru care universul există. Nu poate, de asemenea, spune cine sunteţi şi de ce vă aflaţi aici. Poate totuşi să ne spună ce anume suntem capabili să facem dar nu şi ceea ce se cuvine să facem.

Pe vremea când a fost scrisă Biblia, oamenii credeau că pământul era plat şi că era purtat de trei elefanţi mari. Dacă cineva ar fi întrebat, "pe ce stă această lume?", i s-ar ar fi răspuns, "pe trei elefanţi!". Atunci dacă cineva se aventura să întrebe mai mult, "şi pe ce stau elefanţii ăştia??", i s-ar fi răspuns, "pe o broască ţestoasă mare!?". Aceasta era mai demult ştiinţa!

Acum, ascultaţi ceea ce Dumnezeu a spus. Vă atrag atenţia că cele ce urmează nu au fost scrise în ultima sută de ani, nici măcar în ultima mie de ani, ci aceste afirmaţii provin de acum mai mult de 2.500 de ani:

"Nu ştiţi? N-aţi auzit? Nu vi s-a făcut cunoscut de la început? Nu v-aţi gândit niciodată la întemeierea pământului? El sade deasupra cercului pământului..." [Isaia 40:21-22].

Cuvântul de aici, "cerc" este în ebraică cuvântul "sferă". Pe vremea când ştiinţa era mai mult o superstiţie, o carte veche acum de aproximativ 2.500 de ani, sulul profetului Isaia, ne demonstrează că se putea cunoaşte că pământul era rotund! Dar nu au crezut că Biblia este adevărul şi mai târziu au ars pe rug pe cei ce au crezut că Pământul este rotund! Tot în Biblie găsiţi că, "El întinde miazănoaptea asupra golului şi spânzură pământul pe nimic" sau, "El întinde nordul deasupra spaţiului gol (neantului) şi suspendă pământul pe nimic" (tradus după versiunea engleză) [Iov 26:7], afirmaţie surprinzător de exactă pentru vechimea ei. Deci, prin revelaţie Biblia ne spune odată că pământul este rotund apoi că este suspendat în spaţiu. Ei bine, se pare că e cam mult de lucru pentru bieţii elefanţi!

În Scriptură mai există multe alte uluitoare dovezi ştiinţifice care au fost făcut cunoscute omului cu multe secole înainte ca ele să devină parte a "cunoaşterii" umane. Lucrurile stau aşa pentru că nu au crezut că Biblia este adevărul.

Argumentul care se va topi

"Ziua Domnului însă va veni ca un hoţ. În ziua aceea, cerurile vor trece cu troznet, trupurile cereşti se vor topi cu mare căldură, şi pământul, cu tot ce este pe el, va arde" [vers. Cornilescu] [2 Petru 3:10]. Cu aproape un secol în urmă acest verset era folosit pentru a dovedi că Biblia nu putea să fie inspirată de Dumnezeu fiindcă, se spunea, "cum se poate să fie un foc atât de mare încât să ardă întreaga lume? Ce pescar prostuţ! Cum a putut să spună aşa ceva?" Dar au trebuit să treacă alte două generaţii pentru ca ştiinţa să descopere şi să ajungă din urmă ceea ce Dumnezeu a vorbit prin Petru, şi anume că, o reacţie atomică poate efectiv să topească şi să dezintegreze elementele care stau la baza materiei Universului. Dumnezeu, profeţea cum lumea va sfârşi. Cu două versete mai încolo găsim următoarele cuvinte: "...cerurile aprinse vor pieri, şi trupurile cereşti se vor topi de căldura focului" sau, "cerurile vor fi distruse prin ardere, iar elementele se vor topi de o mare căldură"! [v.12] Ştiţi ce înseamnă cuvântul "distruse" sau "pieri" [după versiunea Cornilescu]? El este un cuvânt grecesc care înseamnă literar, a desface. Aceasta este o lege a fizicii atomice afirmată de un pescar!! Petru sugera fuziunea nucleară.

Atunci, atât acest exemplu cât şi multe altele ne demonstrează cum Domnul Dumnezeu a ascuns în Cuvântul Său, o nemăsurată şi neasemuită cunoştinţă şi înţelepciune. Dar oamenii nu cred că Biblia este adevărul şi nu au putut să cunoască adevărata ştiinţă. "Frica Domnului este începutul ştiinţei; dar nebunii nesocotesc înţelepciunea şi învăţătura" (Prov.1:7)

O multime de coincidente?

Dacă este un singur lucru pe care Biblia îndrăzneşte să-l facă, aşa cum nici o altă carte din lume nu o face, acela este de a prezice cu exactitate viitorul. Dumnezeu poate aranja situaţiile şi împrejurările istorice pentru a-şi pune în aplicare planuri avute înainte de întemeierea lumii. Conturul multora dintre aceste planuri este revelat în Biblie.

Există în Scriptură aproximativ 3.856 de versete care în mod direct sau indirect se referă la profeţie. Aproape unul din şase vorbeşte de evenimente viitoare! Invitaţia pe care Dumnezeu o adresează lumii este, "dovediţi-Mă acum - Eu sunt Domnul... căci Eu Domnul voi vorbi ; ce voi spune se va împlini" (vedeţi, Ieremia 28:9; Ezechiel 12:25, 24:14). Budiştii, confucianiştii şi musulmanii, au şi ei propriile lor scrieri sacre, însă din acestea elementul profetic lipseşte evident. Distrugerea Tirului, invazia Ierusalimului, căderea Babilonului şi căderea Romei au fost fiecare prezise cu exactitate de Biblie şi s-au împlinit până în cele mai mici detalii.

Numai în scurta viaţă a lui Isus vedem peste 300 de profeţii împlinite. Şansele ca toate aceste profeţii să coincidă din întâmplare într-o singură persoana sunt ridicole. Considerând calculul probabilităţii, şansele latente ca măcar 48 dintre aceste profeţii să fie împlinite de către un singur om, sunt de una din 10 la puterea 157 (adică, unu urmat de 158 de zerouri!!!). Daţi-mi voie să vă sugerez cât de mare este acest număr.

Să luăm un obiect foarte mic, să zicem, un electron. Electronii sunt atât de mici încât dacă i-aţi alinia v-ar trebui 2 cvadrilioane şi jumătate (adică 10 la puterea a 15-a sau un număr format din 4 grupe de 3 zerouri după cifra de 1.000!), de electroni pentru a avea un singur inch, echivalentul a 2,540 cm. Acum, haideţi să revenim la cifra noastră de 10 la puterea 157. Dacă aţi încerca să strângeţi aceşti atât de mulţi electroni într-o grămadă, ea va fi de 10.000.000.000 de ori mai mare decât universul cunoscut şi pe care oamenii de ştiinţă l-au calculat a fi de 6.000.000.000 de ani lumină (un an lumină este distanţa pe care lumina o parcurge într-un an, deplasându-se cu viteza de 186.000 de mile pe secundă, adică de 299.274 de km pe secundă).

În continuare, luaţi un singur electron şi coloraţi-l în roşu. Amestecaţi-l în această grămadă împreună cu ceilalţi timp de o sută de mii de ani! După aceea, legaţi la ochi pe un om şi puneţi-l să-l găsească, din prima! Imposibil? Ei bine, acestea ar fi şansele ca un om să trăiască şi să moară în conformitate cu cele numai 48 de profeţii privitoare la Mesia, şanse întrunite din întâmplare, dintr-un accident. Astfel, Scripturile prezic cu exactitate evenimente şi întâmplări care au avut loc în trecut şi care vor avea loc în viitor. Faptul că Isus Hristos din Nazaret a împlinit toate profeţiile privitoare la Mesia, dovedeşte acurateţea ştiinţifică a Bibliei.

În loc de concluzie

Pe această carte o puteţi supune la orice test doriţi. Veridicitatea şi autoritatea ei va ieşi întotdeauna la iveală, fiindcă Biblia nu este doar o carte ci este chiar ceea ce Dumnezeu a vorbit şi a făcut de-a lungul istoriei şi este motivul pentru care El spune despre Cuvântul Său că este, "viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri"! (Evrei 4:12). Doar cele 66 de cărţi ale Scripturilor poartă această pecete divină. Nici o altă operă scrisă în vreo limbă pământească nu se aseamănă acesteia, alcătuirii şi structurii complexe a Bibliei. Realitatea este că, doar o minte infinită ar fi putut crea această Carte a Cărţilor!

Biblia este o carte care are un mesaj universal către toţi oamenii. Este singura scriere în care atât copilul cât şi savantul îşi pot găsi desfătarea. Principiile ei simple şi practicile ei de viaţă pot fi valabile în orice ţară, pot depăşi orice bariere culturale şi rasiale şi pot aduce pace, dragoste, bucurie şi iertare. Numai Biblia poate transforma omul rău în unul bun pe dinăuntru şi pe de-a întregul, schimbând rebelul în sfânt.

Cea mai minunată dovadă a Bibliei este schimbarea pe care mesajul ei o poate produce în viaţa unui om. Dacă această schimbare nu s-a petrecut încă în viaţa d-voastră, de ce nu i-aţi cere lui Dumnezeu, Duhul Sfânt, să vă dezvăluie sufletului dumneavoastră adevărul puterii Sale, folosind paginile ei? Dar rugaţi-vă cu sinceritate: "Doamne, nu ştiu dacă acesta este sau nu, Cuvântul Tău, dar dacă este şi Tu poţi să mă ajuţi, atunci te rog să mi Te descoperi în timp ce voi citi Biblia", şi veţi vedea cum Dumnezeu vă va răspunde cu o vie demonstraţie a realităţii Sale.

(Material tradus şi adaptat după Winkie Pratney autorul broşurii "HOLY BIBLE, WHOLLY TRUE", publicată de Last Days Ministries, Texas, USA - Teodor Macavei


Apologetică